Stuff for gubbs and gumms...

Det finns saker man förknippar med åldrande, på olika nivåer. Jag menar inte rynkor och ett plötsligt påkommet intresse för att vattna blommor. Nej, mer de här småsakerna som signalerar om en... jaa... mognande smak:

- Godis: Mintolux och polkagrisar. Här får jag själv krypa till korset ögonaböj. I alla fall vad gäller fyllningen i Mintoluxen. Fast jag tror att det är minten som tilltalar de äldre, inte kolan. Kungen av Danmark är även det en tantgodispåse. För att inte tala om sidenkuddar, som min farmor knastrade i sig så till den milda grad att man inte visste om det var ytterhöljet på godiset eller bitar av löständerna som sprutade ur munnen på henne... Bridgeblandning lägger jag till som en bubblare. Rätt så god blandning ändå, med non-stop och lakritspinnar... men så faller allt på de chokladklädda russinen, som man tar för att man tror att det är chokladklädda rispuffar... riktigt äckligt! Vad månde bliva nästa generations pensionärskarameller?

-Luktagott: Fenjal. Visst är det väl en tantlukt? Och mysk. Men vad är i så fall herrarnas motsvarighet i goluktdjungeln? Finns Tabac fortfarande, eller har de nya gubbarna nya, gamla lukter?  Tips emottages tacksamt!

-Hemanent, när vi nu ändå är inne på skönhetsstärkande artiklar. Riktig damprodukt. Det ytterst obehagliga är att jag redan som tioåring hade använt drygt en livsdos av hempermanenten. Det känns som att just detta skulle kunna hålla mig hemma från klassåterträffarna. Det går inte att sluta skämmas. INGEN annan än jag, på en hel skola á 150 barn, hade blond negrofrilla. Stackars, stackars mig.
Lite roar små...

Jag hoppas att det här inte är att häda...

I morse sökte jag på ett Bibelcitat, Markus 10:47, tror jag... skulle tydligen vara ursprunget till uttrycket "Kyrie Eleison" (Herre förbarma dig), som jag funderat på att tatuera nånstans nån gång, med en snygg egenhändigt ritad bild till. Det blir säkert inget av det, jag brukar ju inte sticka ut i onödan...

Hur som helst så hittade jag av nån anledning en sida sär man översatt Bibelcitat till både svenska och finska.
Och som om mina förutfattade meningar om det finska språket inte vore nog påspädda så hittade jag följande:

"Jesus från Nasaret - Jeesus Nasaretilainen"

Kommentarer överflödiga.

Hej, jag heter Victoria...

...och jag har inte hypertoni!

Får sluta med medicinen fr. o .m idag.

Nu har jag alltså en osprättad 100-pack Sparkal Mite hemma. Helt i onödan. Det var ju lite dumt. Jag ogillar det här med att det kasseras dyra och säkert miljöonyttiga grejor. Sånt som inte går på öppet köp, så att säga. Det är inte kronorna och örena det handlar om för min del, jag har betalat mindre än den faktiska kostnaden... Men nån annan hade ju kunnat få nytta av pillren istället.

Jaja... kul var det i alla fall. Normalviktig och utan blodtrycksmedicin.

Hur kunde jag slösa mina senaste 14 år på...

...att INTE åka skidor?

Så fantastiskt roligt det är att åka utför! Dotra tycks hålla med. Mamman nöjd. Kvällen var succé!
Och förutom det roliga, så blir det ju en stor portion nostalgi också, då man är på Valls... man har ju avverkat rätt mycket tid där, förr om åren.


Första gången jag var på Vallsberget, då gick jag i fyran och vi hade nån friluftsdag med skolan. Hade just fått mina första skidor, begagnade förstås, mörkblå Rossignol. Pjäxorna däremot, var nya. Antagligen hade jag tjatat i ett år eller längre.
Jag hade som sagt aldrig åkt i en "äkta" backe förut, utan lärt mig på EN skida, som jag lånade av grannen. Han hade en, jag hade en. Solidaritet!  Och så åkte vi i skogen bakom Televerkskuren. Och det gick det med.

I år är det dags igen, tänkte jag. Ungarna måste ju få lära sig det enda som faktiskt är roligt under vintern. En enda rolig sak, det kan man bara inte undanhålla dem... så det blev hyrskidor för damerna i familjen. Svindyrt, jaa, men samtidigt lovar man inget man inte kan hålla, om ni förstår... om jag vill fortsätta åka och trivs med skidorna så får jag väl köpa ut dem om ett par år. Svindyrt, återigen: jaa! Men inte värre än att skaffa ett telefonabonnemang och få en "gratis" telefon på köpet som sen kostar 299 spänn i månaden under två år... om ni förstår liknelsen.

Nu ska jag lägga mig i sängen med ett fånigt leende på läpparna och drömma om nypistade backar.
Dags att summera 2010.

Det blir ingen detaljerad genomgång av året, tvärtom, en rask marsch genom 2010:

-Fortsatte plugga efter ett par mentala avhopp som aldrig blev verklighet, tack och lov (en kompis, vi kan kalla honom Jonas, tyckte att det var dags för mig att skärpa till mig och bara sluta svamla. Heder åt honom).

-Fyllde 32. Fortfarande ingen 30-årskris, det är bara trevligt att vara vuxen... eller... ja, vuxen och vuxen... Ibland lyckas jag bete mig så i alla fall. Ibland alltså.

-Firade påsk, valborgs, pingst och midsommar. Semestrade mycket, jobbade lite under sommaren.

-Gjorde magsäcksoperationen. Gick ner runt 30 kilo (1,2 kg per vecka i snitt sen 28 juli).

-Tog tag i höstterminen och har i skrivande stund kvar fyra dagar av den, innan vårterminen tar vid.

-Tog tag i mina tänders omsorg och är stolt över det. Fick en hutt och däckade hos tandläkaren och ska enligt uppgift ha ringt till svärfar i samma veva. Säger de, men jag vet då inte det jag...

-Njöt av den lugnaste julen på länge. Mycket ledighet, många sovmorgnar, trevliga julkalas. Välbehövlig vila.

- Firade tolvslaget i en Toyota tillsammans med sonen (han var livrädd och icke övertalningsbar. Jag är bara en liten gnutta bitter över att jag missade hela vårt fläskiga fyrverkeripaket, samt de andra familjernas pjäser. Såg bara skymten av två såna där luftballonger som kostar skjortan, i alla fall på Lundmans, och ger minimalt med nöje).


Ja, så har det sett ut. Överlag hutlöst mycket stress och lite vila, men jag tror det blir en stunds nerförsbacke nu...
...och planerna för 2011 är att:

-ha den äran att fylla 33.

-få fortsätta spendera tid med familj och vänner.

-slutföra sista året på universitetet med hälsan och blodtrycket i behåll.

-nå normalvikt (BMI <25). Ett kilo kvar, men att samtidigt:

-inte gå ner för mycket i vikt.

-testa utförsåkning för första gången på 14 år, helst med alla skelettdelar intakta.

-husvagnscampa givetvis.

-försöka få båten skeppet under tak.

-planera för en jul- och nyårshelg i samma lediga, slöa anda som denna.


RSS 2.0